mandag 31. oktober 2011

kommunikasjon modeller fremvist gjennom mat


På en restaurant. Masse god mat. Mine smaksløker og dine smaksløker, vidt forskjellige. Hva jeg og du vil spise, er forskjellige. Hva vi derfor bestiller blir ikke det sammen.

En tekstmodell. En modell som tar utgangspunkt i mottakeren av et budskap. En modell avhengig av referanser som erfaringer, oppvekst, alder osv…
Vi liker forskjellig mat, noen liker grønnsaker og andre liker frukt. En modell hvor tidligere erfaringer, fordommer og andre referanser som dette er viktige. Brukes når vi skal ta hensyn til hvordan mottakeren oppfatter budskapet som blir sendt.

Derimot. Hvis en elev innen kokkekunsten skal utføre en oppgave gitt av lærer, er prosessmodellen modellen vi benytter oss av. Vi har en sender, læreren, et budskap, bake boller, og en mottaker, elev. Problemet med denne modellen er at mellom gitt budskap og mottatt budskap kan det oppstå støy. En forstyrrelse i kommunikasjonsprosessen. Denne forstyrrelsen kan endre mottakers oppfatning av oppgaven, og derfor starte komplikasjoner og missforståelser.

Når vi skal lage mat i form av hygge er tekstmodellen best egnet. Det er lov å gjør feil og endre oppskrifter etter behov og glede. Skal vi lage mat i form av en oppgave, benytter vi oss derimot av prosessmodellen. Oppskriften skal følges og beskjeden gitt av sender er budskapet mottaker skal følge. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar